tisdag 21 juli 2009

Nu blir det åka av det......

Jag satt bakpå Hd:n och höll ett krampaktigt tag om Per-Åkes midja. Helt knäpptyst tror jag att jag var jag fast med största leendet under hjälmen. Wow! Ljudet av HD:n dånade, och jag bara njöt. Och ljudet är nog nästan det bästa med hela grejen, älskar dånet. Det e rätt grått och trist väder idag och jag blev magsjuk i natt....fast vad gör väl det när man har fått åka HD.
Och som ni ser på bilderna finns här även en gammal amerikanare och en ambulans.
Det finns som sagt motorintresserade personer här

Även Marathon-tårna är på semester, framme i Haparanda!

För er som var så bekymrade över Jonas tår när jag visade dom efter Marathon kan jag lugna er med att dom är på bättringsväg. Ungefär hälften har trillat av (alltså naglarna) och dom andra är fortfarande blå. Fast inte klagar dom över det! Dom har det så bra så. Dom äter jordgubbar och luktar på blommorna.
Det går snabbt i svängarna. Vi sov en natt i Luleå hos Jonas släktingar som bjöd på en brakmiddag, rödvin och en bekväm bäddsoffa.
Idag kom vi fram till Haparanda och i natt ska vi sova på loftet i en liten stuga på tomten hos Jonas far plus massa andra släktingar, området heter Säivis och låter väldigt finskt. Anledningen till det är att vi bara är ca 3 mil från finska gränsen. På bild nr två ser ni bastun som vi har hållit till i kväll. Det är verkligen så härligt. Utanför bastun kom en älg knallande som om inget hade hänt. Sånt händer hela tiden i Norrland;-)
Motorintresserade pojkar går det ingen nöd på här. Därför finns det så mycket läckra fordon i lagår`n, bla en Harley Davidson. aaah! Mitt hjärta hoppade ett extra slag när jag såg skönheten. Kan bli en åktur med den imöra om man har tur. Bilder kommer , var så säkra!

söndag 19 juli 2009

`Helveete, så jävulskt schöönt i Ume`, men nu fortsätter vi uppått....

Till Luleå.......
Jag älskar Umeå dialekt den e som så jävulskt schööön. Det har varit några schöööna dagar hos Ante och Linda. Bra väder och två loppisar hann vi med,( se bild 1,2,3 och 4). Nu har vi nästan varit borta från Stockholm i två veckor. Känns skönt och jag har nästan sluppit att hamna i aktivitetsfällan under hela tiden. Fast i går kväll kände jag av det lite grann av någon anledning.... alltså stressen av att man måste utnyttja all ledighet med att klämma in massor med aktiviteter. Fast ja tror att miljöombytet har lugnat ner stressnerven för min del. Allt är ju aktiviteter hela tiden....Det är ändå frustrerande tycker jag att för att verkligen vara i nuet och njuta så måste man (eller jag) jobba aktivt med det. Alltså när man jobbar längtar man efter semestern och när semestern väl kommer så glömmer man bort att njuta och stressar runt som en galning, sen när semestern är över så längtar man tillbaka till den och kanske frågar sig varför man inte bara softade...
Nog om det..... Igår kollade vi på Jack Black i filmen som jag nu har glömt namnet på, "Tenacious D" kanske? Jag måste tillkänna ge att jag verkligen älskar Jack Black han är som så helvetets schöön. Tror jag måste införskaffa soundtracket till filmen, med `the best song in the world` ni vet den där där dom går in i en fotoautomat och sen slåss mot jävulen och bla bla bla....
Nu ska jag knapra nejlikor. På återseende.

torsdag 16 juli 2009

Bubblor i Umeå

Igår kom vi till Umee. Där bor Jonas ena bror och hans tjej. De bor centralt i en lägenhet. Jag börjar verkligen gilla det här med att åka runt hem till olika personer. Det är soft på alla vis faktiskt. Igår var vi ute och käkade och festade sen på "Taket". Vi skrattade väldigt mycket. Tror att det började med det frustrerande restaurangbesöket. Det fanns jäkligt mycket att anmärka på gällande servicen. Vi fick vänta på maten i 1 1/2 timme... ja det e sant. Hungriga som vargar skulle vi kl. 21:30 sätta tänderna i maten när vi inser att vi inte har några bestick. Jonas går och säger till varpå en servitris kommer med bestick och i samma veva undrar om maten smakar bra..... hhhm få se nu.... vi sitter utan bestick och e svinhungriga och kan uppenbarligen inte svara på den frågan... då brast det för min del. Skrattet kom åtföljt av tårarna....
Kom å tänka på det skämtet som en av barberarna i "En prins i New York" berättar för några andra barberare och gubbar i salongen;
En man går in på en krog och beställer in soppa. Efter att soppan har kommit in påkallar mannen servitörens uppmärksamhet och säger - Smaka på min soppa!
Servitören: - vad är problemet?
Mannen: - smaka på soppan!
Servitören: - vad är problemet smakar den inte bra?
Mannen: - smaka på soppan!
Servitören: vad är problemet är är den för dåligt kryddad?
Mannen: - smaka bara på soppan!
Servitören: - okay vart är skeden?
Mannen: - aaaahhaaa !!
Det roliga med det här skämtet i filmen är att ingen i filmen hajar eller tycker att det är roligt...
I dag har vi varit på standen och badat och haft picknic. Sen har vi hunnit med maxi-yatsy, kollat på film (Hangover) och myst.
Jag köpte sockerfritt hubba-bubba på Apoteket, slängde in två stycken på en gång, och sen har jag blåst och tuggat och blåst och tuggat...... träningsvärk i käken.

onsdag 15 juli 2009

Höga kusten!

I förrgår kväll anlände vi efter regn och rusk till Höga kusten, närmare bestämt Docksta och närmare bestämt Myre och närmare bestämt till Johan och Johanna och deras 3månaders tvillingar. Vi fick nybakat bröd och en kopp te när vi kom. Och brödet var inte det ända hemgjorda vi blev bjudna på förstår ni. På brödet fick man hemmagjord marmelad, istället för bryggkaffe fick man kokkaffe, siken som vi grillade till middag var givetvis egenfiskad, chockladsåsen var varm och hemmagjord och sist men inte minst så var kubspelet egenhändigt ihopsnickrad av Johanna och hennes familj.
Huset är ett annat kapitel...man bara älskar det; timmerklädda väggar på insidan samt massa kreativa och lustiga grejer. Älghornen är tydligen från någon älg någon i familjen har jagat......
Jag och Jonas vandrade upp på Skuluberget med kikare och kamera. Om jag inte har sagt det tidigare så har Jonas blivit fågel intresserad och har därmed köpt en avancerad tubkikare. Jag som är fotointresserad har inhandlat en Nikon D90 (detta var bara som en parantes). Väl uppe kunde man ana sig till Höga kustens namn... så sagolikt vackert. Kära vänner nu befinner man sig i det Norrland jag har sett framför mig; lummig skog, lite människor och en känsla av frid i sinnet!
Nu fortsätter vi upp till Umeå.

måndag 13 juli 2009

Det här är gammelfarmors glasögon!

När jag var liten älskade jag att klä ut mig. Det gillar jag fortfarande. Min farmor å farfars hus består ju som sagt av alla möjliga saker och kläder tillhörande alla möjliga släktingar. Under dom här dagarna när vi har varit här så har det rensats och sorterats bland grejorna. Jag hittade gammelfarmors glajjor. Sjukt roliga! Dom är riktiga flaskbottnar. Hon hade tydligen gråstarr. Det är inte jobbigt att posa när man får ha på sig såna godbitar. Har även farfars hängslen och portfölj, samt en gammal trevlig mössa.
Nu har vi lämnat Hedesunda. Vi sitter i bilen (Moa) och är ungefär i Sundsvall. Och jag har datorn i knät. Det har spöregnat galet. Jag berättade ju att det regnade in i huset på landet. Och för någon timme sen regnade det in i bilden. Hehe Jupp längst med framrutan. Den röda tråden i sammanhanget är att på landet regnade det in på min säng och i bilen regnade det in på mitt knä. Hmmm ett tecken?!Nå väl, nu har det slutat. Tänkte bara säga att vi är på väg till Höga kusten. Hörs sen.

söndag 12 juli 2009

Mönster på Heden

Tre bilder - En tapet, ett golv och ett förkläde som är ett loppis fynd. Så mycket mönster från så många olika epoker.

Man saknar farmor och farfar när man e här

Vi är fortfarande i Hedesunda och resedagboken går trögt hehe. Men som jag njuter här! Det har regnat mycket, så mycket att det har regnat in. Och igår hade vi en mygginvasion i köket. Men det bryr man sig inte om.
Vi är på en gammal bondgård. Min farmor och farfar var bönder. Och det här är den gården som min farmor växte upp på, de var fem systrar, och sen tog hon och farfar över gården. Eftersom gården har varit i familjen länge och många har bott här så finns det så mycket minnen, grejer, kläder och foton. Och det här har man älskat under uppväxten.
Nu när det inte finns några djur i la`gårn och ingen farmor eller farfar i huset så känner man att man verkligen saknar dom. (På första bilden är farmor i mitten omgiven av sina systrar på sin bröllopsdag.)

onsdag 8 juli 2009

Roadtrip i Norrland!

I går startade min och Jonas Norrlands-roadtrip. Vårt mål är Haparanda, men vi kommer stanna och hänga hos släkt, vänner och loppisar på vägen. Så från och med nu och till slutet av augusti så blir min blogg en resedagbok. Nu befinner vi oss i Hedesunda på mitt landställe som är den bondgården som min pappa och hans två systrar växte upp på. Hedesunda är en liten by utanför Gävle.
Idag har vi tagit det väldigt lugnt Man måste ju komma ner i varv. Hängt med fastrar och kusin. Fast vi har hunnit besöka två loppisar oxå. Där fyndade jag grytlapparna för några kronor. I nästa inlägg tänkte jag visa lite sköna bilder från sånt som finns i det gamla huset.

måndag 6 juli 2009

"Jojjo på matta"

fredag 3 juli 2009

Efter regn kommer mötessugna sniglar

" Yo! Peace to ma people"
Det var uppenbart att sniglarna hade ett Freds-möte. Hur jag vet det? Det var tydligt eftersom alla sniglarna gjorde ett tydligt peace-tecken med sina känselspröten. Vi stötte verkligen på ovanligt mycket sniglar idag när vi var ute på promenad. Sniglarna höll till på ett begränsat område. De flesta fanns inom en radie av tre meter. En del sniglar verkade dock ha lämnat mötet medan andra fortfarande var i full färd med att livligt diskutera världsfredsfrågan, se bild två. Man kan iof undra om det inte bara är ett regelrätt "gangbang" som jag har fångat på bild. Fast det e det där med peace-tecknet som förvirrar. Kanske hade dom helt enkelt festival ala` Peace and love- festivalen. Ingredienserna på festivaler är ju som bekant fred och kärlek. Appropå P&L så hade ju så gärna velat åka dit i år, men eftersom det finns ett stort hål i min plånbok så...... Hmmm... tillbaka till sniglarna, man kanske kan tänka att dom hade någon form av fredsseminarium på festivalområdet?! Hur som helst är det uppenbart hur samtliga deltagare förhöll sig i de världsliga frågorna. Alla röstade för Fred.
ps. Har ni tänkt på att sniglarnas skal ser ut som bullar.

torsdag 2 juli 2009

Speldosan byttes till en plåtburk

Jag hittade min gamla speldosa i källaren hos mamma. Det var så länge sen jag såg den. Jag hade nästan glömt bort att den existerade trots att jag har lekt så mycket med den. Märkligt det där hur något som en leksak kan glömmas bort fasten den har varit så central i mitt liv vid någon tidpunkt. Fast det som är märkligast är hur det i samma ögonblick som jag ser dosan spelas upp en massa glömda minnen. Det är som om dosan har sparat en massa minnesbilder och känslor som välde upp när jag öppnade dosan och såg balerinnan dansa till den välbekanta melodin.... skrämmande nästan. Vackert.... och lite sorgligt. Sorgligt därför att vissa barndoms minnen inte är så sockersöta som dosan, fast vacker därför att jag fortfarande älskar ballerinor och fjärilar.
Enda skillnaden mellan mitt barn-jag och vuxen-jag är att speldosan har byts ut till en plåtburk. Och att den dansande ballerinan har blivit en sovande limpa.