fredag 30 oktober 2009

Det här är mer än bara ett utkikstorn och en kåta!

Jag fick en instinkt idag. Den träffade mig i hjärtat. Jag är på landet. Gick en långpromenad idag på förmiddagen. Jag fotade och funderade. Jag fotade lite träd å sånt. Krispigt kallt är det i luften. Nästan alla träd står kala.
Mitt "landet" är den bondgård som min pappa växte upp på. Ganska nära huset, in i skogen finns det ett utkikstorn, kåta och en liten stuga. Pappa byggde alla tre när jag och mina kusiner var små. Idag har det förfallit en aning. Ingen har lekt här på många år. Idag när jag gick runt kom massa nästan glömda minnen tillbaka. Utkikstornet är som en flervåningskoja. Dit upp bar jag mina små matsäckar, kikare och diverse leksaker. Ibland var det ett hyreshus och andra gånger var det ett trollnäste och jag var en vacker prinssessa som blivit tillfånga tagen. Pappa var ofta med ute i skogen. Inget man reflekterade över så mycket. Men han hade ofta projekt på gång. Projekten var ofta något till oss barn. En gång fixade han en linbana som gick mellan utkikstornet och ett träd. Man satt i ett däck och åkte...

Kåtan byggdes även i samma veva. Där inne grillade vi korv och bjöd in farmor. Jag kommer ihåg en gång när pappa satte farmor på flaket i flakmoppen och körde ner henne till kåtan. Fort gick det och farmor höll i sig för livet. Farmor var en riktig bodmora. Henne såg man alltid i full färd med olika sysslor; mata grisarna, laga mat, väva, stoppa strumpor, baka, sy näversöm, rensa ogräs på åkern..... hon vilade tillsynes aldrig, men lika glad var hon för det. Det var därför extra roligt de få gånger hon kom ner i kåtan och bara satt och blev servad med korv.

Härom dagen läste jag ett inlägg hos min kära kompis Kom Ketchup. Inlägget är riktat till hennes kommande barn. Hon beskriver hur mycket hon längtar efter dem och längtar efter att få leka med dem, bygga kojor, äta mandelmassa direkt ur korven, blåsa bubblor genom sugrör ner i saftglaset............ Jag känner ingen som likt barn har sådan fantasi som Ketchup. Stolt tänkte jag vilken fantastisk förälder min vän kommer bli.

Idag fick jag en insikt. Sorg kan tyvärr göra att man nästan glömmer det fina.... Jag känner en till med en sån fantasi, som provar, bygger och vars motto i livet är att har roligt.

Det är du pappa.

torsdag 29 oktober 2009

6 tankar om mat

1. Hamburgaren smakar lagård om man steker i rapsolja. Eftersmaken som man blåser ut genom näsan luktar spillta är jag rädd.
2. Lillasyster gör mycket godare pannkakor än mig.
3. Det godaste sättet att äta grape är att filéea den dvs. ta varsamt bort skalet på varje klyfta. Så får du en saftig sprängfylld filé likt en tigerräka.
4. Allt blir så mycket roligare att steka när man har en prickigt stekpanna.
5. Jag vet inte hur jag skulle klara mig i köket utan berbere (eritreansk chilikrydda), timjan och solroskärnor.
6. Har ni tänkt på att köttfärs ibland luktar svettig karl. Det finns liksom någon luktdimension som är slående lik.

tisdag 27 oktober 2009

Hemma, iförd hemmaklänning, skriver hemtenta

Mitt hem är fyllt med böcker och plugg
Och här sitter jag med min kaffemugg
Borta bra men hemma bäst
måste ha myntats under en fest
Bilden visar en uttråkad fejja
men det kan ni nog grejja
Klänningen härstammar från min mor
men den fick jag ärva när jag blev stor
Detta är så himla trist
bäst att koppla på min list
Men för att hitta min inre måtår (motor)
är det bäst jag tar en påtår

söndag 25 oktober 2009

Bröllop och fallande höstlöv

Jag var på bröllop i lördags. Så härligt det är med bröllop. Jag har inte varit bortskämd med att gå på så många bröllop. Eftersom väldigt få av mina människor har kommit till skott på den fronten. Det fanns mycket kärlek i luften. Blandat med; nervositet, glädje, flygande ris och virvlande gula höstlöv..... Det var Jonas kusin som gifte sig och han var bestman iförd frack. Väldigt lustigt påhitt till kläder det där med frack.... Även jag hade gjord mig till. Iförd höga klackar och allt. Ni kan beskåda dem på bild ovan. 9 cm höga. Jag går i princip aldrig i klackar. Så eventuellt var dom lite för höga. Eventuellt så var det ingen hemlighet för någon på festen heller. Svajjande och stel. Eventuellt så struntade jag i det och dansade (utan att byta skor) hela festen lång.

På söndagen hängde halva släkten från bröllopet i Strängnäs. Vi tog en regelrätt dag i softningens tecken dvs. man slappar, hänger, äter, bastar, myser och kanske somnar lite. Jag och Lina gick även ut en sväng med kamerorna och plåtade lite höst. Fina Lina ser ni på bild. Björkarnas blad blir gula. Vi såg mest gul höst (Bortsett från rönnbär). Vi letade efter röd höst.

Får nog söka vidare en annan dag.

lördag 24 oktober 2009

Cupcake-burk

Det är så man vill sluka burken. Och strunta i innehållet. Inhandlade den i affären Daisy dapper i dag. Tänk så svårt det ska vara att hålla i sina förvärvade slantar som kommer 1 gång i månaden. Handlade lite annat också. Några klädersplagg. Inte så speciellt nödvändiga grejer. La faktiskt tillbaka många saker också. Det var duktigt. Fast den här burken har jag spanat på ett tag. Så den kan man kalla ett genomtänkt köp och en väldigt nödvändig pryl....
Trött dag idag. Tror inte riktigt att jag har vaknat. Jag satte mig framför TVn för att titta på idol. Allt blir mörkt. I nästa sekvens vaknar jag upp för att hör Jidhe säga: "så nu har alla idoler sjungit, vi ses efter nyheterna." och programmet var slut. Snopet. Snacka om snuvad på halva kvällen. I morgon ska jag på Bröllop i Eskilstuna. Det ska bli kul. Bäst att jag går och lägga mig på riktigt nu. Later!

onsdag 21 oktober 2009

En berättelse i bilder - den utspelar sig nu och då

Jag berättar, Helena gestaltar och du tolkar.

tisdag 20 oktober 2009

Kroki

I söndags var jag på kroki med Erika. Det är svårt. Men sååå roligt. Det var längesen sen sist. Det är härligt efteråt. Jag upplever att man inte bara utvecklar sin teckning när man går på kroki. Utan även någon sundhetstanke. Det är något väldigt naturligt och härligt över hela sessionen. Nakenheten känns så självklar. Man observerar utan att värdera. Inte alls som när man tittar på sig själv naken framför spegeln.
I ett litet bohemiskt café på Södermannagatan. Halva cafét delas av med endast ett skynke. Och där sitter vi som ska måla kroki. Medan man tecknar hörs en mix av orienten och rock genom högtalarna. Det är skönt att det inte är tyst när man tecknar. Tyvärr aktiveras ju ofta min skrattådra när det är lite för tyst.
Varje söndag mellan 18-20 är det drop in kroki, 60 kr. Häng på nästa söndag vettja!

lördag 17 oktober 2009

Jag spelade fröken....

...igår på gruppredovisningen. Vi gjorde en dramatisering. Vi gestaltade ett apt-möte. Jag spelade Maggan 50+. Gift med Christer. Maggan tycker att vi "kan ha det som vi alltid har haft det på den här skolan". Jag är iförd hennes läsglasögon, som hänger i ett band runt halsen. Glasögonen orsakade ett stort skrattanfall mitt under redovisningen. Tårarna sprutade. Vi höll på att spåra ur totalt. Men lyckades samla ihop det i sista stund.

På kvällen var det skoj hos Kerstin. Vi skulle basta i den vedeldade bastun. Men det blev istället spel och babbel.

På bilden kan ni skåda min bästa "stränga frökenmin"....

onsdag 14 oktober 2009

Kan bli den nya gå ut frippan....

Idag har jag varit hemma och pluggat. När jag är hemma och pluggar händer även annat. Och annat kan innebära allt ifrån att plantera om blommor till att städa toan. Idag innebar det att göra olika frisyrer och ett spontanbesök av Prylpinglan och min guddotter "lilla L". Jag bjöd på min Barah burgare som jag bloggade om nyss. Det uppskattades av Prylis. Lilla L bjöd jag på mitt gitarrspel samt skönsång. Hon lyssnade med stora ögon och öppen mun. Sen kom en lång gäsp. Somnade sen in på sin mammas mage.....
Jag tittar nu på klockan och kan konstatera att det närmar sig natta...
Nä men... om man skulle ta och plugga lite då...

fredag 9 oktober 2009

Vem har tid att jojja?

Jag tittade nyss på programmet Efter tio . De pratade om det vanligt förekommande; att inte ha tid. Att inte ha tid för sina barn, vänner, partner, sig själv..... ja att inte "få ihop det". Samtidigt sitter jag här och planerar min jobbhelg på Kortis. Jag funderar på hur vi ska disponera tiden. Lustigt egentligen hur vi talar om- och definierar tid. Vad är tid? Vad är det att inte ha tid? Vem kan ge en definition av vad tid är? Jag tänker att tid är väl något vi i allra högsta grad har. Tiden är ju något pågående, något som har varit och något som ska bli. Varför har vi hittat på uttryck som; jag har inte tid, jag skulle vilja ha mer tid... nonsens. Det går inte att få mer eller mindre tid. Tiden går ju på maxgräns hela tiden. Den är ständig och jämn i sitt flöde.
Jo jag upplever också att det "saknas tid" eller att "jag slösar bort min dyrbara tid" ibland... men det är normen kring det här som jag som vanligt ifrågasätter. Jag menar normsystemet berättar för oss vad som är vettigt att ägna sin tid åt och samtidigt vad som är värdelöst och slöseri med tid. Detta leder ju till att jag och många med mig går och stressar upp oss över hur vi borde disponerar vår tid.
Parallellt med det här, har vi en retorik i samhället som lurar oss in i illusionen av att vi kan laborera med tid; skaffa mer tid, vinna tid, slösa tid, få mer tid, få mindre tid.....
Det är inte tiden vi kan laborera med utan vad vi gör med tiden/under tiden. Känns skönt att ha ägnat förmiddagen åt att fundera på det här. Bilden som jag har målat har jag döpt till "Jojjo Girl". Hon ägnar mycket av sin tid till att just jojja.......
Jag börjar jobba kl 15:00 idag och slutar kl 15:00 på söndag. Det betyder att jag inte har tid att blogga eller umgås med er på hela helgen.
Jag önskar er en tidslös och kärleksfull helg!

torsdag 8 oktober 2009

Barahs lyxlunch

"Proffsiga" bloggar ger ju förslag på matlagning och bak. Här kommer mitt försök.... Den här lyxiga tonfiskburgaren komponerade jag ihop till lunch idag. Så här gör man för att få ca 3 burgare:
Ingredienser:
1 burk tonfisk
2 morötter
ca 10 gröna oliver med chili
2 champinjoner
2 ägg
1 tomat
linfrön, sesamfrön, pumpakärnor
salt, timjan, berbere och färsk basilika
Pågens "fröjd" bullar
pesto
Vispa ägg i en bunke. Krydda med salt, timjan och berbere. Riv morötterna, skiva oliverna, skär champinjonerna i små bitar och blanda i. Häll i lite linfrön, pumpakärnor och sesamfrön.
Ta nu upp en näve "smet" i handen forma till en biff, lägg i stekpannan med lite olja. Och ja, dom vill gärna falla sönder, men det bryr man sig inte om.
Skär brödet i mitten, och bre den med pesto. Lägg på skivad tomat och färsk basilika. Sen på med tonfiskburgaren. Garnering: Oliver på en tandpetare sticks i burgaren.
Ja, då va de Klart!

tisdag 6 oktober 2009

"She`s got a smile that it seems to me"

Ikväll blev det inte så mycket pluggande. Istället har jag övat på att bli en rockstjärna. Eller rockstjärna och rockstjärna som Gustav Wasa skulle ha sagt. Jag hittade ett par lätta gitarrackord till "Sweet child O´mine" med Guns `n Roses. Och den har jag nu spelat ett antal gånger på den akustiska. Lite lamt att inte ha en elgitarr, men men. För typ 2 år sen gick jag på en gitarrkurs. Vi fick främst lära oss sånger som "Idas sommarvisa" och "Vart bor du lilla råtta". Inget fel i dem låtarna. Fast man tröttnade. Och man har inte gjort så mycket ansträngningar för att leta reda på ackord till andra låtar. Vilket är lite märkligt eftersom man (eller jag) hade som avsikt att bli rockstjärna efter den kursen. Fast lite då och då så händer det. Att jag letar upp nån låt. ...Med originalet ekande från youtube har jag kompat mig själv och Axel. Bortsett från att jag inte kan spela något gitarr riff...än... så börjar det låta helt ok nu.
Driiiiing. Fiiiire!

söndag 4 oktober 2009

Söndag med Dalì

Jäkligt fin söndag har jag haft. Vaknade upp ganska sent. Hoppade in i duschen och mötte M, W, K och J på Mosebacke för brunch till live jazz. Vi åt medans regnet öste ner utanför fönstret. Allt från kycklingvingar till plättar. Det sprack upp så vi tog Djurgårdsfärjan över till Skeppsholmen och Moderna museet. Gick på Salvador Dalì utställning. Gillade den. Bilderna är från utställningen. Observera den bedårande pojken på bild nr 3, jag har aldrig sett en sån liten krabat titta så intresserat på konst....Sen begav jag mig hemåt och pappa kom förbi på spontanmiddag. Resten av kvällen har jag spenderat i soffan. En perfekt söndag enligt mig; vänner, mat, kultur och vila.